קצב החיים של העידן המודרני גורם לך לפעמים לחשוב שצריך לרוץ רק בשביל להישאר במקום?
ככל שהשנים עוברות זה מרגיש כאילו הזמן עובר יותר מהר ממה שהיה נהוג בעבר?
ואם סוף סוף יש לך זמן למנוחה זה לא באמת מנוחה אלא יותר לקחת קצת אוויר לפני המשימה הבא?
אין ספק שאנחנו נמצאים בתקופה המדהימה ביותר בהיסטוריה של האדם מבחינת נגישות ופוטנציאל האפשרויות והגשמת החלומות. יחד עם זאת, המחיר של המציאות המודרנית הופך להיות בעל משקל הרבה יותר משמעותי.
כבר מגיל צעיר יש לנו הרבה לחץ: בלימודים ובחוגים, לחץ חברתי, לחץ להספיק, להצליח, להגשים חלומות וככל שעוברות השנים הלחץ גובר: עבודה ופרנסה, זוגיות ומשפחה, אחריות ויחסים בינאישיים, זיקנה ובריאות וכו.
במאה ה-21, בין אם את/ה גבר או אישה, מצופה ממך לדעת ולפעול בכל החזיתות של תחומי החיים ולרוב במקביל.
כל אלה יוצרים לחץ, מתח נפשי וחרדה.
כנראה שמעת כבר על המושג “הילחם או ברח” (Fight of Flight). זאת התגובה המתבקשת של חיות וגם של בני אדם להתמודדות מול איומים בטבע. רק שבטבע ברגע שנגמר האיום – אז יש רגיעה בגוף (נפשית ופיזית). הבעיה היא שבמציאות של היום, לבני האדם אין את מצב הרגיעה, את הסרת “האיום” שגורם לנו ללחץ ולתגובה פיזית (אנחנו נשארים בעוררות גבוהה, מתח שרירים, דופק מהיר וכו) אין לנו את הסרת “האיום” שמונע מאיתנו רוגע נפשי (אנחנו ממשיכים להיות מוטרדים ממחשבות מלחיצות ודאגות. מחשבות כגון: מה לעשות עכשיו? איך לפתור את הבעיה? מה יהיה בסוף החודש? איך להגדיל מכירות? איך לעזור לילד/ה שלי? עוד פעם הפקק הזה וכו)
הגוף שלנו נמצא כל הזמן, לאורך זמן, במצב של מתח ולחץ, הוא כל הזמן נמצא ב”מצב חירום”. כשהגוף מגיב לאיום למשך זמן קצר אז מתרחשות פעולות טבעיות שעוזרות לו אבל כשהמצב לא נרגע – הפעולות הטבעיות של הגוף לאורך זמן מזיקות ואף עלולות לגרום לבעיות בריאותיות פיזיות ונפשיות.
סטרס – המחלה של המאה ה-21
רופאים מעידים על ההשפעות של לחץ ומתח נפשי לאורך זמן על הגוף וטוענים כי מתח זה הופך אנשים לחולים.
אנחנו נמצאים במצב אינסופי של עומס מנטלי. הגוף לא שוכח ולפעמים נזק שנוצר היום יבוא לידי ביטוי בעוד כמה שנים מהיום.
תסמינים פיזיים של לחץ נפשי יכולים להיות: כאבי שרירים, כאבי גב, הפרעות שינה, לחץ בחזה, כאבי ראש, אובדן החשק המיני, מחלות עור, בעיות בחניכיים ובשיניים, הצטננויות תכופות, בעיות בעיכול, לחץ דם, סכרת, בריחת שתן ואפילו קשר אפשרי להתפתחות מחלות סרטן (על סמך מחקרים).
תסמינים קוגניטיביים ורגשיים של לחץ וחרדה יכולים להיות: בעיות בזיכרון, חוסר יכולת להתרכז, דאגה מוגברת, ראיית “חצי הכוס הריקה”, מצבי רוח משתנים, עצבנות וכעס, הרגשת בדידות ודיכאון.
ואיזה פתרונות מציעה לנו הרפואה?
תרופות וכדורים במינונים שונים לפי “שיטת המצליח”? תמציות למיניהן? תחליפים שאם הם כבר משפיעים, זה לא תמיד בהתאמה לצרכים האמתיים של הגוף? לסבול בשקט ולהזיק לגוף שלנו לאט לאט ולאורך זמן רק בגלל המציאות הלחוצה והמלחיצה שלנו?